A porckopás és a kezdődő artrózis első tünetei

Porckopás legelső fázisában nem feltétlen érzékeljük a porcban történt elváltozásokat, ugyanis ilyenkor nem mindig tapasztalható fájdalom. Az apró szerkezeti sérülések és a minimális porcvékonyodás csak enyhe, alig észrevehető tüneteket okozhat vagy egyáltalán nem okoz panaszt.

Mit érdemes figyelnünk ha el szeretnénk kerülni a porckopást?

Nagyobb megterhelés után, edzés vagy fizikai munkavégzés után fájdalmat érzünk ízületeinkben. Ezt akkor is komolyan kell venni, ha a fájdalom egy idő után megszűnik.

Fájdalom az ízületekben vagy azok környékén, amikor megváltozik az időjárás. Előfordulhat, hogy egy korábbi sérülés helyén érzünk fájdalmat. Ha régebben már volt csonttörésünk vagy bármilyen ízületet/csontokat érintő problémánk, mindig fontos figyelmet szentelni ezeknek, mert jó eséllyel ott fog legelőször elkezdeni kopni a porc, ahol már egyszer megsérült.

Csökken a mozgástartomány. Ha könyökünket vagy térdünket nem tudjuk teljesen behajlítani vagy fájdalmat érzünk, miközben behajlítjuk őket, esetleg nem tudunk terpeszállásban állni, megintcsak gyanakodhatunk porckopásra.

Ha a szimmetrikus ízületek közül az egyiknek megváltozik a formája, tapintása, akkor lehetséges, hogy porckopással van dolgunk.

A térdízületek kopása leginkább akkor figyelhető meg, amikor lefelé megyünk a lépcsőn. Ekkor nyilalló vagy tompa fájdalom érzése is utalhat kopásra.

Az artrózis tipikus tünete az ízületek környékén, főleg a kézen megjelenő csontos kinövések.

Feltétlenül forduljon orvoshoz, ha az alábbiakat tapasztalja:

Ízületei merevek és nehezen tudja őket kimozgatni

Ízületei formája megváltozott

Ízületei sokszor fájnak vagy bedagadnak

Ízületei megnagyobbodtak

Hol alakul ki artrózis?

Többnyire azokon az ízületeken alakul, amelyek nagy terhelésnek vannak kitéve, például a csípőízületek vagy a térd- és a bokaízületek. Ha az ujjakon alakul ki artrózis, az a korai fázisban igen fájdalmas, egy idő után a fájdalom csökken, viszont a csontos kinövések gátolják az ujjak mozgatását. Ez az elváltozás családi halmozódást mutat, nők között gyakoribb.

A gerinc ízületeinek elváltozása ízületi merevséget okoz és főként derék- és nyaki fájdalomhoz vezet.

Egyéb ízületek (pl. állkapocs, könyök, váll, csukló) általában nem érintettek, kivéve, ha nagy terhelésnek voltak kitéve.

Porc és ízületi problémákra ITT!

Caleido CÁPAPORCkapszula 60 db

Caleido CÁPAPORC kapszula 60 db

A cápaporc anyagai segíthetnek az ízületek megfelelő működésében, a gyulladáscsökkentésben, a regenerálódásban, a fájdalomcsökkentésben.

Ár: 3695 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!